Airco?

Het is druk! Niet raar gezien de voorspellingen in combinatie met de zomer van 2018.

Steeds meer particulieren schaffen een airco aan voor de woonkamer, slaapkamer(s) of thuiswerkplek. Vaak na eerst een mobiele unit geprobeerd te hebben. Dus is het druk. Juist nu, als de mussen van de daken dreigen te vallen gaan mensen op zoek naar een goede installatie.

Hoe werk je die leidingen weg? Welk merk moet ik nemen? Hoeveel capaciteit heb ik nodig? Hoeveel stroom verbruikt een airco eigenlijk? Logische vragen die niet altijd in een simpel antwoord te vatten zijn.

Algemeen is het verstandig om in zee te gaan met een partij die de moeite neemt even de situatie te komen bekijken. Verder is het goed om na te denken over “goedkoop is duurkoop”. Kies bij voorkeur voor een A-Merk. Niet omdat wij hier mee weken, maar doe het voor het milieu: het energieverbruik. A-Merken zijn vaak veel energiezuiniger dan de goedkopere merken. Het verschil in aanschafprijs verdien je vaak al binnen 2 jaar terug.

Ga in zee met een partij die zijn certificeringen op orde heeft. De BRL100(opvolger van STEK) is gewoon verplicht. Met een gecertificeerde partij ben je verzekerd van een stukje basiskennis van de techniek, en de juiste wijze van omgaan met koudemiddelen. Deze partijen zijn vaak iets duurder dan niet gecertificeerde partijen. Niet zo raar, een certificering halen -en onderhouden kost veel tijd en geld.

En dan het slechte nieuws. Als je nu nog een airco wilt hebben om deze zomer door te komen, ga je waarschijnlijk bot vangen bij de “goede” bedrijven. We zijn namelijk behoorlijk druk. De tip is dan ook om je in het najaar te oriënteren voor installatie in de winter of het voorjaar. Neem de tijd en laat je niets aansmeren! Vergelijk en weeg af. Een goede installatie gaat 10 tot 15 jaar mee. Een klein verschil in bijvoorbeeld opgenomen vermogen, wordt over zo’n periode een leuk bedrag!

Happy hunting!

Sjoerd Smits