Het belang van F-Gassen certificering

Volgens Nederlandse wetgeving, moeten bedrijven die werken met “F-Gassen”, daadwerkelijk F-Gassen gecertificeerd zijn. Zonder deze certificering zou je, in theorie, geen koudemiddelen moeten kunnen inkopen, en mag je geen koeltechnische handelingen aan F-Gassen gerelateerde apparatuur uitvoeren. Het mag wel als je een persoonlijk F-Gassen certificaat hebt en ZZP-er bent. Of toch niet? Volgens de wet niet, maar men knijpt graag een oogje toe. Terwijl je voor een bedrijfscertificering veel geld en tijd kwijt bent, doen sommige ZZP-ers gewoon hun ding zonder enige vorm van officiële bedrijfscertificering zoals de wet ons feitelijk oplegt. Eerlijk? In mijn ogen niet.

Stel je eens voor, 10 mensen rijden structureel 140 km/h op de A2 van Utrecht naar Amsterdam rond 8.00 uur. Slechts 2 van deze 10 mensen ontvangt een boete omdat deze, betaald, geregistreerd staan in het verplichte hardrijdersregister. De overige 8 staan niet geregistreerd, krijgen hier geen opmerking over en krijgen geen boete. Onwerkelijk toch? In ons vak werkt het zo, en niemand die het raar vind. Lekker goedkoop die ZZP-ers.

Maar wat is het belang van deze certificering dan? Hoor ik mensen vragen. Om gecertificeerd te raken en te blijven moeten er zaken op orde zijn. De gebruikte koeltechnische gereedschappen moeten jaarlijks gekeurd en gekalibreerd worden. Je dient bij te houden wat je inkoopt, verkoopt en verliest aan F-Gassen en waarom. Je houd bij op welk adres je F-Gassen hebt toegepast. Verder ben je gehouden aan structurele processen qua uitvoeren van werkzaamheden, het op de hoogte zijn en blijven van wetgeving en het bijhouden van registers voor eventuele klachten en verbeteringen . Zomaar en paar voorbeelden.

Als F-Gassen gecertificeerd bedrijf ben je dagelijks bewust bezig met het volgen van deze zaken. Voegt het iets toe? Ik denk het wel. Los van het feit dat het een keiharde verplichting is,(die nauwelijks gehandhaafd wordt, kijk maar op Marktplaats) ga je ook anders met de producten om. Je bent voorzichtiger en secuurder, en dat helpt! Hoe minder CO2 equivalente kilo’s koudemiddel in onze atmosfeer terecht komen, hoe beter. Laten we ons er van bewust zijn dat gecertificeerde bedrijven hier daadwerkelijk hun best voor doen, al is het maar omdat het moet.